U bent hier: BMM > MATHEMATISCHE MODELLEN


Untitled Document

 In dit deel
 
Mathematische modellen
 
Operationele modellen
 
Modellen in ontwikkeling
   
 Verwante links
 
De Noordzee
Meer informatie krijgen
 
Kustvoorspellingen
Operationele voorspellingen consulteren
   
 Technische info
 
Technische fiches van operationele modellen van de BMM
   
 Beveel ons aan
 
Stuur deze pagina
per e-mail
   

Mathematische modellen

De BMM bestudeert het ecosysteem van de Noordzee aan de hand van mathematische modellen.

Het komt erop aan een inzicht te verwerven in de mechanismen die de werking van het mariene ecosysteem regelen en deze te vertalen in wiskundige formules. Deze worden samengebracht in een systeem van vergelijkingen, die eigenlijk niet meer zijn dan een aangepast herschrijven van de aloude wetten van behoud van massa en energie. De vergelijkingen worden omgezet in informaticaprogramma's, en men probeert ze met behulp van allerlei digitale methodes op zware computers op te lossen.

De BMM-modellen worden gemaakt voor fysische variabelen (waterhoogte, stromingen, golven, temperatuur, zoutgehalte), chemische variabelen (in hoofdzaak koolwaterstoffen) en biologische variabelen (beperkt tot de eerste schakels van de voedselketen) en sedimenttransport. Al deze variabelen zijn onderling met elkaar verbonden en de graad van complexiteit en onzekerheid gaat in stijgende lijn van fysica tot biologie.

De resultaten van de modellen worden daarna zorgvuldig vergeleken met alle waarnemingen die gedaan werden. Dit is de "valideringsfase".

Als de resultaten van de validering onvoldoende zijn, betekent dit dat de wiskundige formules die gekozen werden ter beschrijving van de fysische, chemische en biologische processen, ontoereikend zijn. Dit vormt dus een prima instrument om het onderzoek bij te sturen naar een betere kennis van het mariene ecosysteem.

Als de resultaten van de validering voldoende zijn, betekent dit dat de modellen bruikbaar zijn voor beheersdoeleinden en bepaalde voorspellingsmogelijkheden in zich dragen.

De modellen zijn op de eerste plaats onderzoeksinstrumenten waarmee het mogelijk is om allerlei wetenschappelijke hypothesen te testen op een virtuele manier. Dit wil zeggen: zonder omweg via dure experimenten. In dat geval spreekt men over modellen in ontwikkeling.

Van zodra deze modellen een aanvaardbare maturiteit en betrouwbaarheid bereikt hebben, spreekt men over operationele modellen. Deze zijn in staat allerlei mariene informatie en diensten te leveren, vergelijkbaar met wat de meteorologie al vele jaren aanreikt.

 Operationele modellen

 Modellen in ontwikkeling

Kustvoorspellingen

GETIJDEN
OOSTENDE
[TAW]
 
Tijdstip
Hoogte
 Laag
7:00
0.42 m
 Hoog
0:50
4.98 m
 Table Graph North Sea animation Belgian coastal zone animation

Harmonische getijden 
Oostende 1980–2020:
  *tot
Formaat JJJJ-MM-DD
  
WIND
WESTHINDER
 Snelheid 4.94 m/s 
 Sector 304° , NW 
 Table Graph Line plot North Sea animation
  
GOLVEN
AKKAERT
 Hoogte n/a
 Table Graph North Sea animation
  
STROMINGEN
WESTHINDER
 Graph Polar plot Line plot North Sea animation Belgian coastal zone animation
  
TEMPERATUUR
OOSTENDE
 Graph Dagelijkse kaarten
  
SALINITEIT
OOSTENDE
 Graph Dagelijkse kaarten
  
TRANSPORT
  Daily maps
  

 

 © MUMM | BMM | UGMM 2002–2017 webmaster@mumm.ac.be
 De BMM is een departement van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen